Kieran Dews nieuwe High Performance trainer/coach Kanosprint

17 februari 2022

Kieran Dews nieuwe High Performance trainer/coach Kanosprint

Kieran Dews is 15 februari jl. begonnen als nieuwe ‘high performance trainer/coach’ van de nationale selectie Kanosprint. De 32-jarige Australiër versterkt in ieder geval de komende zeven maanden, naast hoofdcoach Nicole Bulk en trainers Lennard Vaandrager en Jasper Konijn, de staf van het team. Met de komst van Dews ontwikkelt het Watersportverbond de discipline kanosprint verder naar een volwaardig topsportprogramma.

''Ik wil graag dat mijn atleten het goed doen. Niet alleen met het winnen van medailles, maar ook in het leven.”

Dews heeft een duidelijke opdracht: de kanosprinters naar olympisch niveau brengen en daarmee deelname aan de Spelen in Parijs 2024 realiseren. Op 14 februari verhuisde hij van Engeland naar Nederland. De Nederlandse taal leert hij vooralsnog op Duolingo.nl. “But I hope the athletes will be willing to help me out too!”

 

Wat is er zo leuk aan kanosprint?

“Going fast and maximizing human performance!” Snelheid en topprestaties leveren dus, vrij vertaald. Kanosprint is een fantastische discipline. Je ziet ook nog wat van de wereld en maakt overal vrienden.”

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met kanovaren?

“Ik was 18 jaar en klaar met school. Samen met vrienden ben ik gaan peddelen. Eerst ging ik voor de kanomarathon, dat was de meest populaire discipline in mijn stad. Ik woonde in Melbourne, Australië. Na een paar jaar stapte ik over op kanosprint. Dat vond ik toch interessanter. Het is sneller en technischer.” 

 

Wat heb je al bereikt in het kanovaren?

“Als coach trainde ik atleten die deelnamen aan verschillende Olympic Hopes regatta's en Junior & U23 Wereldkampioenschappen Kanosprint en Wildwater Wereldkampioenschappen. Prachtig vond ik het ook om mijn goede vriendin Amanda Reynolds (Aus) te steunen die brons won op de Paralympische Spelen van 2016. En ik ben er trots op dat ik heb getraind met een andere vriend, Tom Green (Aus). Hij won Olympisch goud in Tokio 2021! Kortom: door het meemaken van vele Olympische, Wereld- en Europese kampioenen leerde ik hoe ik atleten naar topniveau kan coachen.”

Kieran Dews (links) in actie als trainer in Engeland
Kieran Dews (links) in actie als trainer in Engeland
Wat was je vorige baan?

“Ik was Senior Head Coach bij de Royal Canoe Club in Londen. Daarvoor was ik Performance Coach voor de Canoe Association of Northern Ireland.”

 

Waarom wilde je deze baan?

“Het is een fantastische kans! Ik mag deel uitmaken van een team dat op weg is naar de top. Met Nicole Bulk en de andere coaches ga ik samenwerken om atleten te trainen die gefocust zijn op de Olympische Spelen. Ik ga de sporters ondersteunen waar ik kan, om er bij hen alles uit te halen wat erin zit. Daarnaast trainen we op een fantastische locatie, de Willem-Alexander Baan. De faciliteiten zijn daar echt super goed. En we hebben steun van geweldige partners als Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam en Allianz. De basis is dus uitstekend, een geweldig vertrekpunt voor mij. ” 

 

Wat wil je bereiken?

“Mijn carrièredoel: iemand zijn die enkele van de beste kanoërs op Olympisch niveau traint. Ik wil graag dat mijn atleten het goed doen. Niet alleen met het winnen van medailles, maar ook in het leven.”

 

Je helpt de kanosprinters met hun ontwikkeling naar de Olympische top. Hoe pak je dat aan?

“Andere trainers deden al geweldig werk met de Nederlandse atleten. Ik zet mijn kennis en vaardigheden in om ze naar een nog hoger niveau te tillen. Daar is veel hard werk, tijd, toewijding, geduld en geloof voor nodig. En natuurlijk veel trainen, slapen én eten!”

 

Heb je het team al ontmoet?

“Ja, het is een geweldig team met fanatieke atleten en ik ben erg enthousiast om met hen samen te werken!”

 

Je bent aangesteld voor zeven maanden. Waarom zeven maanden?

“Over zeven maanden is het wedstrijdseizoen 2022 afgelopen. Daarna hoop ik nog langer te blijven! Vele jaren misschien.”

 

Je komt uit Groot Brittannië en verhuist voor deze baan naar Nederland. Hoe lang heb je over die beslissing moeten nadenken?

“Ik ben opgegroeid in Australië. Als coach vond ik een baan in Noord-Ierland. Daar werkte ik drie jaar. Vervolgens verhuisde ik naar Londen, waar ik een jaar heb gewerkt. Ik ben de wereld al wat over geweest. Over verkassen denk ik niet te lang na. Een bevriende topcoach stuurde mij deze vacature. Ik heb er enorm veel zin in en kijk niet achterom.”

 

Hoe is je Nederlands? 

“Mijn Nederlands is niet goed... nog niet. Ik wil zeker de taal leren. Ik ben begonnen met Duolingo.nl, maar ik hoop dat de atleten mij ook willen helpen!”

 

Kieran in de kano
  • Favoriet vaargebied: “Sydney, Australia. Het is het meer dat werd gebruikt voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney voor de roei- en kanosprintevenementen. Het is een zeer rustige plek om te peddelen, maar ook spannend om ergens te peddelen waar Olympiërs hebben geracet.”
  • Kieranns kajak: “Ik heb een Nelo K1 (eenpersoonskajak). Net zo’n kajak die gebruikt wordt op de Olympische Spelen.”

 

Met dank aan

De kanosprinters trainen op de Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen, nabij Rotterdam. Zonder de mensen daar van Sportbedrijf Rotterdam was kanosprint op ons huidige niveau niet mogelijk geweest. Voor Rotterdam Topsport en Allianz gelden dezelfde credits. 

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Partners van TeamNL Kanosprint