Nederlandse K2 dames eindigen net buiten top 10 bij WK kanosprint in Canada

De resultaten op het WK in Canada laten zien dat de aansluiting is met de wereldtop

8 augustus 2022

Nederlandse K2 dames eindigen net buiten top 10 bij WK kanosprint in Canada

Bij het WK kanosprint in het Canadese Halifax, van 3 t/m 7 augustus, vindt de Nederlandse afvaardiging aansluiting bij de wereldtop. De Nederlandse deelnemers gingen van start op 3 verschillende disciplines: dames K4, K2 en heren K1, op verschillende afstanden. De opbouw naar de halve finales was sterk, maar nog net niet genoeg voor een A-finale. 

WK kanosprint Canada

Meer dan 1000 atleten uit 70 landen nemen deel aan het vijf daagse kano sprint Wereldkampioenschap in Canada. In Nederland heeft de sport sinds 2017 een enorme groei doorgemaakt onder de deskundige begeleiding van bondscoach Nicole Bulk. Dit jaar is weer een stap gezet met nieuwe trainingsfaciliteiten bij de Willem Alexander baan en versterking van de trainersstaf. Landen als Duitsland, Polen, Spanje en Hongarije vormen al jaren de wereldtop van het veld. Het doel voor dit WK was dan ook om aansluiting te vinden bij die wereldtop.

  
Dames K2

In de Nederlandse K2 behaalden Selma Konijn en Ruth Vorsselman een vijfde plek in de halve finale op de 500 meter, waardoor ze net naast een startplaats in de A-finale grijpen. De beste 9 uit de halve finales gaan namelijk door naar de A-finale, waar de beslissende strijd wordt gevoerd voor het eindklassement. De B-finale varen Konijn en Vorsselman bijzonder sterk. Na een iets tragere start weten ze zich goed te herstellen en met een overtuigende sprint langs het veld komen Konijn en Vorsselman als 2e over de lijn. Ze eindigen in het klassement op de elfde plek. 
 
‘We zitten dicht op de A-finale en in die groep zit alles zo dicht bij elkaar dat alles mogelijk is. We zijn nu heel diep gegaan, maar met dit resultaat kunnen we steeds meer in onszelf geloven’, aldus Selma Konijn.
 
‘In de voorafgaande World Cups hadden we al twee keer een A-finale gevaren. Maar op een WK is dat toch net een stap extra. Harder dan hier wordt er niet gevaren, dus het is gaaf dat we erbij in de buurt zitten. We hebben echt een enorme groei doorgemaakt. Dat zie je ook in het programma in de voorbereiding. De extra steun van partners maakt net dat beetje extra mogelijk.’, zegt Ruth Vorsselman
 
‘Selma en Ruth verliezen in de B-finale op het nippertje van de Mexicanen. In de K4 haalden die dames nog brons, dus hier zit een enorm potentieel’, aldus de bondscoach Nicole Bulk. 
 

Dames K4

De K4 heeft een nieuwe trainingsgroep waar vooral veel ervaring moet worden opgedaan. Dit jaar werd een nieuwe kajak beschikbaar gesteld met steun van het KPN Sportfonds. In de halve finale (500m) werd een 8e plaats gevaren, waardoor het evenement voor het team daar eindigde. Er is een mooie ontwikkeling doorgemaakt in het kampioenschap, wat vertrouwen geeft in het team. Individueel laat K4 vaarster Anja Mus op de 5000 meter bovendien zien met de besten mee te kunnen, maar door materiaalpech moet ze de strijd vroegtijdig verlaten. 
 

Heren K1


Albart Flier ging van start op de Olympische 1000 meter, en daarnaast ook op de 500m en de 5000 meter. In de halve finale van de Olympische afstand komt hij als 6e over de lijn, waardoor hij de deel mag nemen aan de B-finale. De combinatie met deelname aan de 1000m en andere afstanden gaf in dit geval een extra uitdaging omdat hij eerst nog een C-finale moest varen op de 500 meter. Kort daarna vaart Flier een uitdagende B-finale en komt hier als 8e over de lijn. In het eindklassement bezet hij daarmee de 17e plaats.
 
‘Uiteindelijk heb ik een solide race gevaren. Als je kijkt naar het verloop van het jaar ben ik ook echt tevreden. Ik ben veranderd van trainingslocatie naar de Willem Alexander baan. Hiervoor trainde ik veel alleen, nu altijd met het team. Nu merk ik dat ik echt meer moet voelen hoe ik op het water lig en dat het niet alleen maar gaat om vooraan te willen liggen. Dat wil het komende jaar dus anders gaan doen’
 

Deelname Olympische Spelen

De resultaten op het WK in Canada laten zien dat de aansluiting met de top er is. Dit is in lijn met de doelstelling medailles in 2028: deelname aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Het eerste jaar in die voorbereiding stond in het teken van het professionaliseren van het programma.  
 
‘We mogen nu voorzichtig gaan denken aan Parijs. Ze hebben allemaal een grote sprong gemaakt. Wat ik belangrijk vind is dat er een stabiel niveau is als basis voor de wereldtop en dat heeft het team wel laten zien. Een aantal andere landen hebben weliswaar een stap voor, maar wij kunnen juist nog grote slagen maken. Als land, maar ook de personen. Veel atleten met dezelfde snelheid zijn prof, dus is het echt een bijzondere prestatie die wordt neergezet door deze jonge ambitieuze groep’, aldus Nicole Bulk.

Uitslagen

Foto Nederlandse selectie kanosprint
Foto Nederlandse selectie kanosprint

Deel dit artikel:

Partners van TeamNL Kanosprint