Vier B-finales WK voor kanosprinters in Denemarken

Van 15 tot en met 19 september jl. vonden in het Deense Kopenhagen de Wereld Kampioenschappen Kanosprint plaats. Met uiteindelijk vier hoopgevende B-finales, eenmaal in de K2 en driemaal in de K1, wisten de Nederlandse kanosprinters zich goed te meten met de wereldtop.

20 september 2021

Meten met de snelsten van de wereld
Bram Brandjes (31 jaar), lid van KV Viking Amsterdam, behaalde tweemaal de B-finale. In de K1 500 meter werd hij 8e in de B-finale. Ook bij de Olympische afstand K1 1000 meter behaalde hij knap de B-finale. Ook hier eindigde hij als 8e. Op de afsluitende K1 5000 meter werd Brandjes 14e. Brandjes heeft in Denemarken laten zien dat hij zich kan meten met de snelste mannen ter wereld.

Bij de dames kwamen Anja Mus, Kitty Schiphorst Preuper en Ruth Vorsselman in actie. Allen trainen sinds maart van dit jaar volledig bij de Willem-Alexander Baan in Zevenhuizen, nabij Rotterdam, onder leiding van Nicole Bulk.
Mus, 27 jaar en lid van de Deventer Kanovereniging, deed ervaring op tijdens dit WK en wilde vooral veel leren. Ze kon niet reiken tot de halve finale bij de K1 200 meter en K1 1000 meter, maar zag dat ze ten opzichte van haar debuut bij de World Cup Kanosprint vorig jaar in Hongarije al flink heeft ingelopen op het veld.

Twee mooie B-finales bij de dames in K1 en K2
Kitty Schiphorst Preuper (30 jaar, lid van EKV Beatrix) en Ruth Vorsselman (24 jaar, lid van KV Skonenvaarder) kwamen samen in de Olympische afstand K2 500 meter in actie. Wellicht wat onwennig na twee jaar zonder internationale K2-races tussen het Olympisch geweld voeren ze zich knap naar een 9e plaats in de B-finale. Een resultaat dat hoop geeft voor de toekomst, want met het aantal seconden achterstand op de Olympiërs waren de dames content na afloop.
Voor Vorsselman was er nog een tweede B-finale in Denemarken, in de Olympische afstand K1 500 meter. Met name in de heats kon ze lang naast de wereldtop blijven. Ze werd uiteindelijk 8e in de B-finale. Mooi om te zien dat ze daarmee de aansluiting heeft kunnen vinden. In de K1 5000 meter kon Vorsselman helaas niet voor een verrassing zorgen. Met een 17e plaats sloot ze dit WK af. Vermoeid van het intensieve WK-programma kijkt ze met een goed gevoel terug op dit weekend.

Goede aftrap nieuwe Olympische cyclus
Nicole Bulk, teamleider in Denemarken, kijkt positief terug op haar tijd in Kopenhagen. “Het is een goede aftrap van een nieuwe Olympische cyclus voor Nederlandse deelnemers geweest”, geeft ze aan.  “Vanuit het traject op de Willem-Alexander Baan zijn er twee B-finales bereikt en in totaal waren er vier B-finales, want ook Bram Brandjes wist zich goed te meten. Tegen het Olympisch geweld is dat voor nu een absolute opsteker”, aldus Bulk.