Dames K2 kanosprint 6e in World Cup aan vooravond Olympische Spelen

12 mei 2024

Dames K2 kanosprint 6e in World Cup aan vooravond Olympische Spelen

Het dames K2 kanosprint team is drie dagen na het binnenhalen van het olympische ticket als zesde geëindigd op de World Cup in Szeged, Hongarije. Het duo Selma Konijn en Ruth Vorsselman eindigde nog geen drie seconden achter de winnaars, de Nieuw-Zeelanders Carrington en Hoskin, en 1,35 seconden achter de nummer drie, Zweden. Een knap resultaat dat laat zien dat de Nederlandse kanosprinters aan de vooravond van de Olympische Spelen aansluiting hebben gevonden bij de top. Vorsselman en Konijn zetten al de hele week snelle tijden neer en plaatsten zich met gemak voor de A-finale. 

Met de Olympische Spelen voor de deur hebben Vorsselman en Konijn zich met hun optreden deze week in de kijkers gevaren. Voorafgaand aan de World Cup verdiende het Nederlandse team een ticket voor de Olympische Spelen deze zomer in Parijs, door het laatste kwalificatie toernooi, eveneens in het Hongaarse Szeged, met overtuiging te winnen. Het is voor het eerst sinds 1992 dat een Nederlands team K2 kanosprint team naar de Spelen gaat. De laatste deelname van een dames K2 op de 500 meter was in 1988. Tijdens een zinderende finale afgelopen woensdag, bleven Vorsselman en Konijn het hele veld ruim voor en gingen als eerste over de finish. 

Het Nederlandse dames K2 kanosprint team vaart sinds oktober 2023 onder leiding van de Poolse coach Zdzislaw Szubski. Hij nam het stokje over van Nicole Bulk die de afgelopen jaren de Nederlandse Kanosprint naar een hoger en professioneler niveau wist te tillen. Met steun van Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam, TeamKPN Sportfonds en Allianz, is het doel, deelname aan de Olympische Spelen 2024, behaald. Met de resultaten van de afgelopen week, wordt dit doel misschien wel overtroffen.


6e plaats Kitty Schiphorst K1 1000 m

Kitty Schiphorst behaalde een knappe zesde plaats in K1 1000 m kanosprint A finale van de World Cup. K1 1000m dames is geen olympische afstand.

De resultaten van de overige Nederlanders zijn als volgt:

  • Albart Flier voer een PR in de K1 1000m series. Helaas was het niet genoeg om zich te plaatsen in de halve-finales
  • Ruth Vorsselman plaatste zich voor de C-finales en werd 7e.
  • Anja Mus plaatste zich voor de D-finales, voer een PR en werd 4e. Beide dames zijn door naar de halve-finales A. 

 

Klik hier voor programma en uitslagen.

Ruth Vorsselman (l) en Selma Konijn

Ruth Vorsselman (l) en Selma Konijn

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport kano & suppen Topsport

Partners van TeamNL Kanosprint