Zdzislaw Szubski nieuwe hoofdcoach Nederlandse kanosprintselectie

26 maart 2024

Zdzislaw Szubski nieuwe hoofdcoach Nederlandse kanosprintselectie

De nationale kanosprintselectie heeft een nieuwe hoofdcoach. Na de sterke groei onder leiding van Nicole Bulk, neemt de Pool Zdzislaw Szubski het stokje van haar over. ‘Een Olympische kwalificatie is niet uitgesloten’, vertelt de Poolse veteraan.

Nicole Bulk leidde sinds 2021 als bondscoach het topsportprogramma kanosprint van het Watersportverbond. Daarvoor speelde zij ook al een belangrijke rol in de ontwikkeling van kanosprint in Nederland. De afgelopen twee jaar boekte zij een aanzienlijke vooruitgang met het team op de Willem-Alexander Baan in Rotterdam. De stap naar deze nieuwe locatie, waarbij alle topsporters en specialisten op één trainingslocatie bij elkaar gingen trainen, was cruciaal voor de aansluiting die er nu begint te komen met de top. Bulk besloot eind 2023 te stoppen. Ze voelde onvoldoende basis voor de laatste stap waar geen ruimte kan zijn voor twijfel.

Nicole Bulk

Nicole Bulk

Arno van Gerven, directeur Watersportverbond: "Met heel veel passie en doorzettingsvermogen heeft Nicole de kanosprint naar dit niveau getild. Een uitzonderlijke prestatie. Daar zijn wij, het Watersportverbond, en de kanosport in het bijzonder, Nicole zeer dankbaar voor. Wij hopen dat, na een begrijpelijke rustperiode, Nicole zich in welke vorm dan ook wil blijven inzetten voor de kanosport."

Nicole Bulk: ‘Ik ben erg trots op wat wij hebben bereikt de afgelopen jaren. Het is goed gelukt de sport in Nederland weer op de kaart te zetten, te professionaliseren en resultaten te boeken. Voor het laatste stukje naar Parijs komt mijn visie van wat nodig is niet overeen met die van het team. Tijd dus om het stokje over te dragen want vertrouwen in succes is uiteindelijk cruciaal.’

Haar opvolger is niet de minste. Szubski heeft ruim dertig jaar ervaring als kanosprintcoach, won zelf meerdere medailles op WK’s en werd zevende op de Olympische Spelen in Moskou. Ook was hij in het verleden voorzitter van de Poolse kanobond. In Rotterdam is hij geen onbekende. Sinds januari 2023 werkt hij daar als assistent-coach.

Szubski is onder de indruk van de trainingsmentaliteit van het Nederlandse team. ‘Het is hier totaal anders dan in China of Polen’, vertelt de nieuwe hoofdcoach. ‘Daar kunnen de atleten zich volledig op de sport richten. Hier hebben de sporters er nog een baan naast. En toch trainen ze hetzelfde, zonder te klagen. Ze zijn keihard. Dat geeft mij ook weer extra energie.’

Vooral de start van het afgelopen seizoen was goed. Selma Konijn en Ruth Vorsselman behaalden een verrassende vijfde plek op de World Cup in Hongarije. ‘Een uitzonderlijke prestatie’, zegt Szubski. ‘Kort daarna hadden ze mooie resultaten in Polen. Helaas is het afgelopen zomer niet gelukt om een Olympische kwalificatie te bemachtigen, maar voor de K2 zie ik nog steeds mogelijkheden.’

Een belangrijk moment daarvoor is het Olympisch kwalificatietoernooi in Hongarije op 8 en 9 mei. De winnaar van dat toernooi plaatst zich direct voor de Spelen. ‘De landen die zich al hebben gekwalificeerd, tellen niet mee. Makkelijk wordt het niet, met concurrenten als Engeland en Spanje. Maar Selma en Ruth zijn sterk. Er liggen dus serieuze kansen.

Szubski benadrukt dat er nog veel meer beloften op de Willem-Alexander Baan te vinden zijn met een kansrijke toekomst. Rotterdam blijft daarnaast een broedplaats voor nieuwe sprinttalenten uit het hele land.

Het topsportprogramma kanosprint wordt mogelijk gemaakt door Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam, TeamKPN Sportfonds, Allianz en het Watersportverbond.

Zdzislaw Szubski temidden van het kanosprint team

Zdzislaw Szubski temidden van het kanosprint team

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport kano & suppen Topsport

Partners van TeamNL Kanosprint